Bijzonder!

‘Wat een bijzondere uitvaart was dat! Heb jij dat verzonnen?’ Het is me al een paar keer gebeurd, dat iemand me die vraag stelt. Het antwoord is steevast ‘nee’. Ik verzin niks. De uitvaart wordt conform de wens van de familie geregeld. Dat wil zeggen: het liefst zo persoonlijk mogelijk. En ja, dan worden het soms bijzondere uitvaarten en niet altijd standaard, of…zoals het hoort. Dat laatste is trouwens nogal eens voor de buitenwereld.

Één van de eerste vragen die ik krijg, als ik na een melding van overlijden bij een familie kom, is vaak ‘wat moeten we allemaal’ ?
‘Bijna niets’ is dan mijn antwoord. Het enige dat ‘moet’ is begraven of cremeren op maximaal de 6e werkdag na de dag van overlijden. Wellicht komt daar binnenkort de keuze ‘resomeren’ nog bij. Maar verder moet er echt helemaal niets. Daarna stel ik vooral de vragen en de nabestaanden hebben de antwoorden.

Wat er dan gebeurt is een heel mooi proces. Figuurlijk zet ik alle ramen en deuren wijd open om een frisse wind te laten waaien door gevestigde ideeën. De wetenschap dat je volledig vrij bent in al je keuzes opent direct perspectieven. En ja, dan moet je ook loslaten wat de buitenwereld ervan vindt. Het gaat om de laatste reis van jouw dierbare.

Zo was ik onlangs bij een familie, waar een lieve moeder en oma was overleden. Ze hield van het buitenleven en het liefst wilde de familie de ceremonie in de natuur. Zittend aan de keukentafel keek ik de prachtige grote tuin in. De familie keek mee, keek elkaar aan en de locatie was duidelijk.
Ze kozen heel bewust voor een kist met afbeeldingen van gras en vlinders. De aankleding van tuin en berging deden ze zelf met eigen windlichten, kaarsen, foto’s en fakkels.
De ceremonie was indrukwekkend, met veel vrienden, persoonlijke herinneringen en live muziek en daarna werd het leven gevierd met bubbels en hapjes. Hoe prachtig is een afscheid, als het past bij de overledene en bij de nabestaanden. Allemaal bedacht en uitgevoerd door de familie.

Ik verzin het niet. Mijn taak is inspireren, regisseren, faciliteren en organiseren. Maar de familie bepaalt en kan vaak heel veel zelf doen. Dat is ook onderdeel van omgaan met de rouw en het verdriet.

Op deze manier heb ik al heel mooie uitvaarten mogen begeleiden. Omdat families persoonlijke keuzes durven te maken. Dat voelt inderdaad best heel bijzonder.

18 juli 2022