De laatste reis
Waar leven eindigt
Begint oneindigheid

Even voorstellen

Mijn naam is Betsy Diender-Lohuis, aangenaam.

Je levensreis kan zomaar ineens op een uitdagend pad komen, zeker als er onverwachte dingen gebeuren. De pandemie, die begin 2020 grip kreeg op Nederland, was voor mij een keerpunt. Een start op een nieuw pad, dat zich nog steeds ontvouwt.

Van reisorganisator naar uitvaartondernemer
Ruim 35 jaar heb ik (groeps)reizen georganiseerd en begeleid, door heel Europa en af en toe daarbuiten. Luisteren naar de wensen van de klant, plannen en organiseren zijn daarvoor belangrijke eigenschappen. ‘Er zijn’ voor de groep, voor, tijdens en na de reis. Een prachtig vak! Door corona kwam het stil te liggen, van de ene op de andere dag.

Een al lang sluimerende gedachte en wens, werken in de uitvaartwereld, kwam op dat moment binnen handbereik.

Er zijn veel raakvlakken tussen het beroep van reisorganisator en uitvaartbegeleider, tussen het organiseren van een reis of het plannen van ‘de laatste reis’. In beide gevallen is ‘er zijn’ gedurende het gehele traject een belangrijke factor.

Bij GaandeweG Uitvaart Educatie heb ik de opleiding gevolgd voor zowel uitvaartbegeleider als uitvaartspreker.

Die opleidingen waren inspirerend, een reis op zichzelf. Nadenken en filosoferen, hoe sta ik in het leven, welke plaats heeft de dood in mijn leven. De dood hoort bij het leven, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wij houden de dood het liefst op afstand. Toch is het goed om er af en toe bij stil te staan. Een uitvaart kun je maar één keer goed doen.
Vaak regelt men een uitvaart ‘zoals het hoort’. Daar is niets mis mee, als het goed voelt. Maar er is heel veel (meer) mogelijk op het gebied van uitvaarten. De keuzes zijn aan jou, of aan je nabestaanden. Kijk maar eens op de pagina ‘inspiratie’ en laat je inspireren.

Uitvaartbegeleider én uitvaartspreker
Veel mensen kiezen er voor om een uitvaartbegeleider en/of uitvaartspreker in te schakelen bij een overlijden. Dat is niet verplicht. Het is zeker niet verplicht om dat bij de verzekeringsmaatschappij te doen, waar de overledene is verzekerd. Je bent altijd vrij om een professional in te schakelen en in je keuze wie! Een uitvaartbegeleider en/of -spreker moet bij je passen. Waarom zou je voor mij kiezen?

Als uitvaartbegeleider sta ik je bij in de periode van overlijden tot aan de uitvaart, in alle rust.
Het is echt waardevol als nabestaanden zelf invulling geven aan deze dagen. Ik zie het als mijn taak om je te inspireren bij het maken van keuzes en met zachte hand de regie te houden op weg naar de dag van het afscheid. Samen zorgen we dat deze uitvaart helemaal bij je overleden geliefde past.

Als uitvaartspreker ben ik behulpzaam bij het vormgeven van de afscheidsceremonie en, indien gewenst, te spreken tijdens de plechtigheid. Dat kan ook als je voor de uitvaart een andere ondernemer inschakelt of als je de uitvaart zelf regelt.
Ook hier geldt dat je veel zelf kunt doen, maar het hoeft niet. Een bloemstuk maken, het ‘in memoriam’ schrijven, gedichten en/of muziek uitzoeken. Jullie wensen zijn leidend. Wat past bij de overleden dierbare. Alles is goed, zolang het goed voelt voor jezelf. Een mooie en persoonlijke afscheidsceremonie kan helend zijn in het rouwproces.

Iets meer over mij
Ik woon op de grens van Salland en Twente, in Nijverdal aan de voet van natuurpark Sallandse Heuvelrug. Al vele jaren ben ik gelukkig getrouwd met mijn grote liefde Berno, samen hebben we drie prachtige kinderen.
De natuur is mijn grote inspiratiebron. Graag maak ik lange wandelingen door het natuurpark of langs de Regge. Het is dé manier om mijn hoofd leeg te maken en nieuwe inspiratie en kracht op te doen. Verder ben ik actief als vrijwilliger en amateur muzikant bij een harmonie en een Egerländer kapel.

Graag ben ik er voor jou! Ik neem de tijd die nodig is om de laatste reis van je dierbare tot een waardevolle herinnering te maken.