Het komt goed

We zitten samen aan de keukentafel. Een vrouw in de kracht van haar leven, haar kinderen met partners en ik. Van het ene op het andere moment is zij weduwe geworden, de kinderen vaderloos. Totaal onverwacht. Nooit echt met elkaar over gesproken. Ja, toch wel. Ze hebben elkaar iets beloofd: als de een wegvalt, dan redt de ander zich. Dan houden ze elkaar in liefde vast.

Er gebeurt iets moois. Er komt een wonderlijke innerlijke kracht tevoorschijn, iets dat dit hele gezin in de week op weg naar de uitvaart ervaart. Ze volgen hun gevoel en het universum doet de rest. ‘Het komt goed’ klinkt regelmatig in deze week.

Het uitvaartcentrum is niet beschikbaar op de gewenste dag en dan gebeurt er weer iets moois. Het gezin heeft een speciale band met een concertzaal in het dorp en na een emotioneel telefoontje is het rond. We krijgen de volle medewerking van de manager van de concertzaal. Vrienden van de kinderen verzorgen het geluid en de livestream. Het komt goed.

Niets wordt standaard aan deze uitvaart. Muziek is hun leven, muziek wordt de rode draad. Over elk detail wordt nagedacht en elke beslissing wordt vanuit hart en gevoel genomen.  Iedere dag op weg naar de uitvaart wordt het draaiboek een stukje completer.

Dankzij de unieke locatie is het mogelijk om de avond voor de uitvaart een ‘generale’ te houden in de zaal. Er wordt nog wat omgebouwd, gewoon omdat dat beter voelt. Het komt goed!

De dag van de uitvaart is een dag met een lach en een traan. Een dag met woorden uit het hart die de aanwezigen recht in het hart raakt. Een dag met prachtige muziek, die zoveel meer betekenis krijgt bij zo’n intense gebeurtenis. Het is, ondanks het enorme verdriet en gemis, een prachtige dag. Het is goed.

En met dit mooie gezin…. komt het ook goed! Zij blijven elkaar in liefde vasthouden.

(Geplaatst met toestemming van dit gezin)

12 januari 2022