De laatste reis
Een afspiegeling
Van het geleefde leven
NA OVERLIJDEN
Een overlijden komt vaak onverwacht, ook al verwacht je het…..
Het is een bijzonder moment! Neem dan ook alle tijd die je nodig denkt te hebben.
RUST!
Als iemand thuis is overleden, dan bel je, als je daaraan toe bent, de (huis)arts of de huisartsenpost.
Zij bevestigen het overlijden en stellen de overlijdensverklaring op. Deze papieren zijn nodig voor de aangifte en de uitvaart.
Bel pas een uitvaartondernemer als je eraan toe bent. Vanaf dat moment begint namelijk het ‘regelen’. Je bent vrij in je keuze om een uitvaartbegeleider in te schakelen en ook welke! Wil je graag de begeleiding van een professional, kies dan iemand die bij je past, waar je een goed gevoel bij hebt. Hij of zij kan echt het verschil maken in deze emotionele dagen.
HANDIG OM KLAAR TE LEGGEN
De volgende zaken zijn handig om klaar te leggen voordat de uitvaartondernemer komt:
- het identiteitsbewijs van de overledene en, indien aanwezig, het trouwboekje
- de polis van de uitvaartverzekering (indien aanwezig)
- een wensenlijst m.b.t. de uitvaart, als de overledene deze heeft opgesteld
- persoonlijke spullen voor de verzorging en opbaring van de overledene
Verder kun je alvast nadenken of de overledene thuis of elders opgebaard mag worden.
Er is echt alle tijd voor het nemen van de nodige beslissingen. Niets hoeft overhaast, alles kan weloverwogen en in alle rust worden besloten!
DE LAATSTE VERZORGING
Voor de respectvolle laatste verzorging werk ik samen met een team van ervaren verzorg(st)ers.
Je mag als nabestaande het verzorgen, aankleden en eventueel opmaken zelf doen, of de verzorgers helpen. Opbaren mag op bed, op een baar of in een kist, de mogelijkheden bespreken we vooraf. Niets moet, alles is goed. Zelf helpen met de verzorging kan een waardevolle manier zijn om afscheid te nemen van je dierbare.
BEGRAVEN OF CREMEREN
Tot op heden kun je voor de ‘lichaamsbestemming’ kiezen tussen begraven of cremeren. Op termijn komt daar ook ‘resomeren’ bij.
Begraven
Het lichaam wordt in een kist, mand of wade (in ieder geval ‘omhuld’) in een graf gelegd. Begraven kan op een algemene of bijzondere begraafplaats. Er geldt minimaal 10 jaar grafrust, er kan vaak ook gekozen worden voor een langere periode of voor levenslang. Iedere gemeente heeft eigen regels en tarieven voor begraafplaatsen.
Begraven kan ook op een natuurbegraafplaats. Je koopt een stukje grond op een natuurbegraafplaats en dan geldt eeuwige grafrust. Op deze begraafplaatsen zijn geen grafstenen, voor de locatie van het graf krijg je de coördinaten. Ook gelden er regels wat betreft materialen voor kist, kleding etc. Dat is uiteraard zo milieuvriendelijk mogelijk.
Begraven is vaak wat duurder dan cremeren. Dit komt o.a. door de grafrechten, de grafsteen en het onderhoud van de begraafplaats.
Cremeren
Letterlijk: verbranden. De kist of omhulling wordt in een crematieoven geschoven. De standaardtemperatuur ligt rond de 1000 graden Celsius; het verbrandingsproces is computer gestuurd en duurt ca. anderhalf uur. Daarna blijft ca. 3 a 3,5 liter as over bij een volwassene. De as blijft een maand bij het crematorium; daarna mag je zelf de asbestemming kiezen. Daarvoor zijn diverse mogelijkheden, o.a.:
- meenemen naar huis in een urn (en daarvan zijn heel veel mooie exemplaren)
- de urn begraven of bijzetten in een graf
- verstrooien op eigen grond of op daarvoor bestemde strooivelden
- verwerken in een sieraad
- uitstrooien boven zee of
- een combinatie van bestemmingen; de as mag namelijk verdeeld worden.
Resomeren
Een duurzamer alternatief dat binnenkort wordt toegestaan in Nederland is resomeren: het lichaam laten oplossen in een vat met (chemische) vloeistof. Nu is dit in de praktijk nog niet mogelijk.
Iedere uitvaart is maatwerk en wellicht is er een wensenlijst van de overledene die gerespecteerd wordt. Anders is het aan de nabestaanden en worden alle beslissingen door jullie genomen.
In de dagen tot aan de uitvaart moeten er wel veel keuzes worden gemaakt.
Het is mogelijk om een uitvaart ‘gewoon, zoals het hoort’ te organiseren, maar er is zoveel meer mogelijk. Van opbaren in eigen tuin tot een ceremonie in de natuur, van rijden met je eigen auto tot een begrafenis in het bos, van proosten met bubbels tot een barbecue op locatie.
Een uitvaart mag een afspiegeling zijn van het leven van je dierbare overledene!
Belangrijk: als uitvaartbegeleider heb ik geen enkel commercieel belang bij welke keuze dan ook!
Een globale indruk van de dagen tot aan de uitvaart:
DAG 1 – DE DAG VAN OVERLIJDEN
Op deze dag neem je alle tijd voor dit bijzondere moment, het moment van overlijden. Je kunt bij je dierbare zijn, maak daar gebruik van als je dit fijn vindt. Op deze dag gaat alle aandacht uit naar de overledene. Hij/zij wordt verzorgd en opgebaard op de locatie, waar je graag wil dat je dierbare de komende dagen verblijft. Het kan belangrijk zijn voor de verwerking om zoveel mogelijk tijd door te brengen met je dierbare overledene. Als je een uitvaartondernemer inschakelt, komt hij/zij op deze dag langs om naar je te luisteren en jullie wensen te bespreken.
DAG 2
Als je rouwkaarten wil versturen en/of een advertentie wil plaatsen, dan is dit een goed moment. Nadat ontwerp en teksten zijn gekozen, wordt een drukproef gemaakt. De naasten schrijven intussen de enveloppen en in de loop van de dag kunnen de kaarten verzonden worden.
Verder ontvang je een gedetailleerde kostenindicatie van de uitvaartbegeleider.
DAG 3 EN 4
De overige details van de uitvaart worden in deze dagen besproken. Dat betreft dan bijvoorbeeld het rouwvervoer, de bloemen, de invulling van de uitvaartceremonie, wel of geen uitvaartspreker, fotograaf, videograaf, de catering, speciale wensen etc. etc.
Nogmaals, alles kan in alle rust gebeuren, er is geen haast. Het lichaam van de overledene moet (officieel) uiterlijk op de 6e werkdag na overlijden naar de eindbestemming. Weekend- en feestdagen worden niet meegeteld en geven dus extra tijd.
DAG 5 – DE DAG VOOR DE UITVAART
In de loop van deze week heb ik als uitvaartbegeleider een draaiboek gemaakt. Op de dag voor de uitvaart lopen we deze helemaal door zodat alles naar jullie wens is geregeld.
Indien een apart moment voor een condoleance gewenst is en/of de mogelijkheid voor familie, vrienden en kennissen om afscheid te nemen van jouw dierbare, dan kan dat op deze dag.
Wees je ervan bewust dat dit de laatste dag is dat je samen bent met je overleden dierbare. Leef in het moment!
DAG 6 – DE DAG VAN DE UITVAART
Op deze dag is het belangrijk dat je ‘het regelen’ los kunt laten en met alle rust, aandacht en emotie bij het afscheid kunt zijn. Op de achtergrond zorg ik dat alles naar jullie wensen verloopt. Het is een dag waar je niet naar uitkijkt, maar waar je achteraf wel dankbaar op terug wilt kijken.
EN DAN…
Zo’n twee weken na de uitvaart volgt een afsluitend gesprek, waarbij tevens de nota zal worden overhandigd.
En dan……gaat het leven door. Het verdriet is vers, de rouw is rauw. Je bent wellicht jezelf niet en dat is heel normaal. De pijn van het verlies duurt een hele tijd en het gemis zal nooit echt overgaan. Niemand is zo aanwezig als diegene die er niet meer is.
Praat erover, zoek een luisterend oor, zoek – als het te lang duurt – professionele hulp.
Telefoonnummer 06 2626 1658 • info@bdl-uitvaartzorg.nl