Nee zeggen

Kun jij ‘nee’ zeggen als iemand je iets vraagt? Veel mensen hebben daar moeite mee. Ik ook. Het liefst sta ik voor iedereen klaar en zeg ik geen nee. In het Twents zeggen we dan ‘joa joa’. Dat is een aardige manier van nee zeggen.

Maar soms betekent ‘nee’ zeggen tegen een ander een ‘ja’ voor jezelf. En indirect is dat soms ook een betere ‘ja’ voor de vrager. Ik leg het uit.

Regelmatig krijg ik van de familie, waar ik een uitvaart begeleid, de vraag wat ik doe als ik op dat moment nog een overlijdensmelding krijg. Die vraag begrijp ik wel. Ik neem namelijk alle tijd voor de betrokken familie. Terecht concludeert de familie dat ik eigenlijk geen twee uitvaarten tegelijk kan doen. Maar het is altijd een dilemma. Liever niet twee uitvaarten tegelijk, maar liever zeg ik ook geen nee.

Iedere uitvaart is uniek. De ene familie heeft echter meer tijd en aandacht nodig dan de andere. Het is altijd maatwerk. De uitvaart van een bijna 100-jarige mevrouw met weinig familie en waarbij de pastoor voorging in de dienst kostte mij niet zo heel veel tijd. Maar het jonge gezin, waar een kindje stil werd geboren en waar ik niet alleen de uitvaart begeleidde maar ook de ceremonie mocht voorbereiden, heeft alle tijd en aandacht nodig én gekregen. In zo’n geval neem ik echt geen tweede melding aan.

Iedere familie heeft recht op voldoende tijd en aandacht van de uitvaartbegeleider. Soms kan dat tot gevolg hebben dat ik ‘nee’ moet zeggen tegen een melding. Dat is ook eerlijker naar de families, want zo krijgt iedere familie de aandacht die ze nodig hebben.

Gelukkig ben ik gezegend met een aantal fijne concullega’s in de regio. We staan klaar voor én denken mee met elkaar. We bieden elkaar een luisterend oor en we verwijzen met alle vertrouwen door naar elkaar als het nodig is. Want soms gaat het niet over een tweede of zelfs derde uitvaart in dezelfde week, het kan ook gaan om een privé doktersbezoek, een dagje vrij of een welverdiende vakantie. Zaken waar ieder mens en dus ook elke uitvaartbegeleider mee te maken krijgt of af en toe nodig heeft, waardoor je even geen uitvaart kunt aannemen.

Dus nee zeggen, liever niet. Maar ja, ik kan ‘nee’ zeggen en met warme hand doorverwijzen, als dat in ieders belang is.

2 mei 2022