Thuis opbaren

Je overleden dierbare thuis opbaren. De een wil niets liever, de ander deinst er letterlijk voor terug.

Mijn eerste ervaring met een thuisopbaring was niet fijn. Mijn opa overleed toen ik 10 jaar was, dat is lang geleden. Opa werd opgebaard in een kamertje bij ons thuis. Hartje zomer, bloedheet, koeling was er nog niet.
Kleine potjes hebben grote oren. De uitvaartleider informeerde mijn ouders dat het lichaam vanwege de temperatuur snel kon veranderen en dat mijn ouders maar beter samen de dagelijkse inspectie deden. En ik zag mijn ouders elke dag met enige aarzeling, hand in hand, naar dat kamertje gaan. Dat had impact op mij. Ik heb mijn opa niet meer gezien. Jarenlang durfde ik het kamertje niet in.

Inmiddels ben ik heel wat ouder en een beetje wijzer. Eng vind ik het niet meer.
Een overledene straalt vredigheid uit. Geen pijn meer. Eeuwige rust.
Daarnaast zijn er tegenwoordig diverse mogelijkheden om het lichaam te koelen of licht te balsemen zodat een (thuis)opbaring heel mooi kan zijn en een lichaam ook mooi kan blijven.

Waarom thuis opbaren? Je bent de hele week nog dicht bij je dierbare, kunt er bij zitten, tegen praten, mijmeren, ervaren en zien dat het leven definitief is geweken uit het lichaam. Hoe moeilijk ook, na een week zijn nabestaanden er meestal aan toe om de kist te sluiten en definitief afscheid te nemen.

Je huis moet wel geschikt zijn voor een thuisopbaring maar met een beetje creativiteit is veel mogelijk. Zo zijn er voorbeelden van opbaringen in woonkamers, in fietsenschuurtjes en onder tuinoverkappingen.

Niet thuis opbaren? Dan is een goed alternatief om je dierbare op te baren bij een uitvaartcentrum of uitvaarthuis. Vaak kan dat in een familiekamer, waar je 24/7 op bezoek kunt met  je eigen sleutel. Je mag er samenkomen met familie, koffiedrinken en bij je dierbare zijn, zo lang je wil, tot de dag van de uitvaart.

Er zijn kosten verbonden aan een (thuis)opbaring, maar thuis opbaren kost vaak minder dan de huur van een familiekamer. De bedragen verschillen per uitvaartcentrum en per plaats maar ik ben inmiddels bedragen tegengekomen waarvoor je ook in een middenklasse hotel kunt overnachten en dan krijg je er in een hotel nog een ontbijt bij geserveerd. Laat je dus goed informeren over de mogelijkheden en de kosten.

Waar je ook voor kiest, het is goed als het voor jou goed voelt. Volg je hart.

 

2 maart 2022