Uitvaart in eigen hand…

… is de titel van een boek dat onlangs is verschenen. Onderwerp: voor een uitvaart hoef je helemaal geen uitvaartbegeleider in te schakelen. Dat kun je best zelf doen. In het boek worden alle stappen van de dag van overlijden tot aan de dag van de uitvaart helder beschreven.

De schrijfster, Susanne Duijvestein, is een zogenaamde ‘uitvaartvernieuwer’. Zelf noemt ze zich deathfluencer. Een mooi woord. De dood bespreekbaar maken. Sire wijdt er momenteel een campagne aan. Maar waar het bij Sire over doodgaan gaat, heeft Susanne het vooral over de organisatie van de uitvaart.

Ze schopt nogal wat heilige huisjes omver in haar boek. Het ‘niet-transparant-zijn’ van de uitvaartwereld, probeer maar eens kosten te vergelijken van verschillende ondernemers. Het conservatieve ‘zo hoort het’-gedrag van sommige uitvaartbegeleiders. De geldzucht en macht van de verzekeraars, die zich ook als uitvaartondernemer presenteren.

Het boek spreekt me enorm aan en is voor mij een inspiratiebron. Het helpt me om mijn eigen weg te vinden en te bewandelen als nieuwe uitvaartondernemer.

Ik ben groot voorstander van transparantie. Geen verborgen kosten. Gewoon openheid. Bovendien is alles, maar dan ook werkelijk alles, tegenwoordig te vinden op internet. In een week met veel emoties is ‘kosten vergelijken’ niet je eerste prioriteit. Wel een belangrijke signaalfunctie van de uitvaartbegeleider: maak bewuste keuzes.

Ook ben ik het eens met de stelling dat een uitvaartbegeleider niet noodzakelijk is om een uitvaart te organiseren. Een uitvaart is iets voor jou, voor jullie, als nabestaande(n). Jullie maken de keuzes, jullie hebben de antwoorden, jullie beslissen over de invulling van de uitvaartweek. Alles zelf doen kan zelfs een hele waardevolle manier van ‘rouwen’ zijn.

Toch heeft een uitvaartbegeleider veel meerwaarde in die emotionele dagen tussen overlijden en uitvaart. Dagen waarin veel beslissingen in heel korte tijd moeten worden genomen. Een uitvaartbegeleider kan je inspireren bij je keuzes en een oogje houden op de planning tot aan de uitvaartdag.

We hebben in dit land veel keuzevrijheid. Vrije keuze voor partners, geloof, politieke partij, vakantiebestemming. Vrije keuze voor een ceremoniemeester (m/v) en een trouwambtenaar (m/v) tijdens de mooiste dag van je leven. Over al die keuzes denk je vooraf goed na. Mag ik hopen.

Je hebt ook de vrije keus of je iemand inschakelt én vooral ook wie, om de laatste reis te begeleiden. Iets om over na te denken. Vooral als je de uitvaart van je dierbare toch liever niet in eigen hand houdt.

29 maart 2022